In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen om familie, vrienden en bekenden op de hoogte te stellen van een overlijden door een rouwkaart te versturen. Gerrit van Spijkeren beschikt over de mogelijkheden om deze zo persoonlijk mogelijk te maken.

,,Als ik na een overlijden bij een familie kom, dan is er heel veel te bespreken”, zegt Gerrit. ,,Eén van die zaken is inderdaad de rouwkaart. Ik heb altijd een boek bij me met zeer uiteenlopende voorbeelden, voor elk wat wils. Vaak echter blijken familieleden ook zonder voorbeelden heel goed in staat om aan te geven wat zij willen. Dat kan een traditionele kaart zijn met een zwart of grijs rouwrandje op het ‘ouderwetse’ gehamerde papier. Tegenwoordig kan dat ook heel eenvoudig een iets modernere twist meegegeven worden door bijvoorbeeld papier te gebruiken met een klein beetje chique uitstraling. Een kaart met een afbeelding of persoonlijke foto kan ook heel veelzeggend zijn. Het is in ieder geval mooi als de familieleden samen tot een ontwerp komen die de ontvanger een blik van herkenning zal geven.”

KUNSTWERK

Kun je daarvan voorbeelden noemen? Gerrit: ,,Zeker wel! Ik kwam eens bij een christelijke familie waarvan moeder was overleden. Zij had in haar hele leven heel veel borduurwerken gemaakt. Op latere leeftijd was zij overgeschakeld op diamondpainting omdat haar fijne motoriek wat begon af te nemen. Toen ik de kamer rondkeek zag ik een prachtig schilderij van een kruis en ik vroeg of moeder dit gemaakt had. Mijn vermoeden klopte en ik stelde voor om dit beeld te gebruiken op de rouwkaart, dat zou immers bij iedereen die de kaart kreeg gevoelens van herkenning oproepen. De familie dacht eerst nog dat dit toch niet zou lukken, maar ik maakte een paar foto’s en heb op kantoor de mooiste daarvan uitgezocht. De kaart werd geweldig: Heel persoonlijk en precies volgens de levensprincipes van moeder. Wat heeft de familie hier ontzettend veel complimenten op gekregen. En diep van binnen ben ik dan ook erg trots op het lef wat ik had om dit voor te stellen.

Rouwkaarten hebben steeds vaker een heel persoonlijk karakter. Een goede ontwikkeling, wat Gerrit betreft. ,,Misschien kwam vader graag aan zee en is er een mooie foto van hem op blote voeten in de vloedlijn, genietend van de zonsondergang. Dat beeld zegt meer over hem dan duizend woorden. Wat je ook kiest, maak je wat dit betreft niet te druk over de mening van anderen.”

DIGITAAL

Tegenwoordig kiezen sommige families er ook al voor om helemaal geen gedrukte kaarten meer te versturen, maar alleen digitaal mee te delen dat iemand is overleden en wanneer en waar het afscheid is. Ook in zo’n geval kan Gerrit van Spijkeren helpen om een persoonlijk document te ontwerpen die bijvoorbeeld via Facebook, WhatsApp of LinkedIn gedeeld kan worden. Op basis van een persoonlijke rouwkaart kan in dezelfde stijl een liturgieboekje voor de afscheidsdienst en een advertentie voor de lokale krant worden gemaakt. Gerrit besluit: ,,Een juist vormgegeven rouwkaart kan veel zeggen over wie de overledene was. Ik help je graag om tot een juiste vormgeving te komen; met liefde, aandacht en oog voor detail.”