De campagne Data na de Dood wil mensen bewust maken van hun digitale erfenis. Wat gebeurt er met bitcoins, foto’s, mailtjes, (dating)profielen, toegang tot je telefoon en laptop. Kortom: Jouw leven op internet nadat jij bent overleden… Je nabestaanden kunnen hier vaak niet bijkomen vanwege wetgeving of beveiliging door (onbekende) wachtwoorden of met je vingerafdruk.
Ook Gerrit van Spijkeren, uitvaartverzorger in Doornspijk, komt deze zaken steeds vaker tegen. Hij merkt dat nabestaanden steeds vaker vragen hebben over toegang tot de telefoon of laptop van de overledene. Het is daarom belangrijk dat mensen bij leven nadenken over hun digitale nalatenschap: wie mag toegang krijgen, wat moet worden verwijderd en wat mag bewaard blijven? De belangrijke keuzes zijn: wil je dat je sociale media-profielen blijven bestaan of juist verwijderd worden, mag iedereen je Appjes lezen die je verstuurd en ontvangen hebt? Wie krijgt toegang tot je wachtwoorden? Ook wordt er gewerkt aan wetgeving rondom digitale nalatenschap. Want als een online profiel van een overledene niet opgezegd wordt, ligt er ook identiteitsfraude op de loer. Wie ontdekt het immers als een account van een overledene gehackt wordt?
Bovendien zou een smartphone de nabestaanden heel goed kunnen helpen bij het regelen van de uitvaart. Hierin staan namelijk alle contactgegevens van de overledene, dus je weet meteen wie je zou moeten uitnodigen voor de uitvaart. Ook de favoriete muziek kun je vinden in de Spotify-lijst. Maar na een overlijden werken de vingerafdruk en de oogherkenning van het toestel niet meer, ook al zie je in spannende series op T.V. wel eens anders.
Is er data na de dood?
Bedenk bij leven al dat alles wat je op internet zet daar altijd op zal blijven staan. Het gaat zelfs nog een stapje verder: Foto’s die je bijvoorbeeld op Facebook plaatst zijn geen eigendom meer van jezelf, maar worden automatisch eigendom van het bedrijf Meta. Op verzoek kan een Facebook-pagina bijvoorbeeld wel in een In Memoriam- stand gezet worden, zodat vrienden van vroeger die jou zoeken er wel achter kunnen komen dat je overleden bent.
Toekomst
Het is belangrijk om zaken vast te leggen in een laatste wilsbeschikking, want de technische ontwikkeling gaat verder. Zo kan men nu al de stem van een overledene gebruiken en hem of haar teksten laten uitspreken, soms in combinatie met een hologram of iets dergelijks. Leg vast wat er na jouw overlijden wel, of juist niet met je digitale nalatenschap mag gebeuren en wie jij ervoor aanwijst om dit voor jou te regelen.